Populære nordiske forfattere

I Skandinavia har vi lange litterære tradisjoner, og forfattere fra nordiske land har lenge vært populære langt utenfor landegrensene. Man anser gjerne Henrik Ibsen for å være Norges mest kjente forfatter gjennom tidene, og hans skuespill blir i dag satt opp på store teaterscener over hele verden. De siste årene har vi sett at svært mange bøker skrevet av skandinaviske forfattere har blitt filmatisert, slik som Stieg Larssons Millenium-serie, og gode europeiske filmer har jo en tendens til å bli reprodusert av Hollywood. Dette ser man jo skjer med danske tv-serier også, hvor både «forbrytelsen» og «broen» har blitt til amerikanske tv-serier.

Forfattere fra skandinavia har en egen stil

Mange nordiske forfattere opplever at bøkene blir oversatt og solgt på et større verdensmarked. Det er ikke alltid at ting kan oversettes like bra, og da Karl Ove Knausgårds serie om sitt eget liv, «Min Kamp»  ble oversatt til tysk, valgte de av åpenbare grunner å ikke oversette tittelen direkte.

Nordiske forfattere skaper unike karakterer

Det kan virke som det de mest populære forfattere i Norden har til felles, er at de klarer å skape karakterer som er spesielle og annerledes, men fortsatt troverdige. I motsetning til amerikanere, som gjerne skaper helter som er litt overmenneskelige, skriver nordiske forfattere om helter med svakheter og feil som gjerne setter dem litt på siden av samfunnet. Lisbeth Salander fra Stieg Larssons bøker er bare et av mange eksempel. Det kan virke som skandinavisk litteratur i mange tilfeller fokuserer mer på karakterbygging enn på å fortelle en historie, og dette treffer nok mange lesere. Når man ser en Hollywood-film, er det sjelden at historien som fortelles er særlig unik, men med unike karakterer kan forfattere skape noe som leserne ikke har lest før, og derfor oppleves som nytt og originalt. Troverdige, interessante personligheter er tydeligvis det viktigste verktøyet nordiske forfattere har for å bli populære, så ønsker du å publisere, så skap et menneske andre vil interessere seg for.